|
|||||
W pozostałych przypadkach w grę wchodzą mechanizmy niezwiązane z alergią, które powodować mogą jednak podobne dolegliwości. Część z nich może być spowodowana zawartymi w pokarmach substancjami, które są takie identyczne, jak te wydzielane u człowieka w trakcie reakcji alergicznych (histamina) lub o zbliżonym działaniu (tyramina). Zawiera je też żywność poddana fermentacji (sery), konserwy rybne, tuńczyk, makrela, czekolada, niektóre wędliny i owoce. SUBSTANCJE WYWOŁUJĄCE NADWRAŻLIWOŚĆ POKARMOWĄ
Podobnie niekorzystne objawy wywoływać mogą dodatki do żywności
POTENCJALNIE SZKODLIWE DODATKI DO ŻYWNOŚCI Rola alergologa polega m.in. na wykonaniu odpowiednich testów, które umożliwiłyby zróżnicowanie tych dwóch sytuacji.
Najczęściej wykonywane
testy alergiczne w przypadkach podejrzenia
alergii pokarmowej to: punktowe testy skórne,
oznaczenia sIgE z krwi,
U
dorosłych alergię pokarmową powodują z reguły produkty pochodzenia
roślinnego,
Najczęściej uczulającymi produktami są:
Mleko
(najważniejszy alergen pokarmowy u dzieci).
Pamiętać należy, że w przypadku tego uczulenia wszystkie produkty
zawierające w swym
Konieczne jest jednak stosowanie przez ten czas odpowiednich mieszanek mlekozastępczych, co jest najlepszą metodą łagodzenia objawów. Większość dzieci nabywa tolerancji już po ok. 12 miesiącach stosowania diety eliminacyjnej.
DIETA DZIECKA Z ALERGIĄ
Jajka (również ważny alergen wieku dziecięcego). Jest to jak można się domyślić bardzo rozpowszechniony alergen – wchodzi w skład wielu produktów – ciast, makaronów, pierogów, zup w proszku i sosów. Na białka jajek kurzych najczęściej uczulone są dzieci.
Zboża (kolejny
częsty alergen wieku dziecięcego). Najczęściej występuje uczulenie
na białko (gluten) zawarte w zbożach i ich przetworach,
Soja.
To alergen coraz częściej uczulający. Powód – jest to tanie białka
dodawane jako „wypełniacz” do wielu produktów żywnościowych. W tych wypadkach u dużego procenta z nich dochodzi do uczulenia na soję.
Orzechy (zwłaszcza
orzeszki ziemne, rzadziej inne) – nie są w Polsce częstym alergenem,
jednak są alergenem bardzo silnym.
Warzywa – marchew, seler, pomidory, groch, fasola, pomidory i wspomniana już soja.
UWAGA
Owoce
i warzywa powodować mogą tzw. zespół alergii błony śluzowej jamy ustnej
– występuje on u osób uczulonych równocześnie
Objawy alergii pokarmowej mogą być bardzo różne. U małych dzieci dość
często pojawiać się mogą np. zaostrzenia chorób skóry
MAŁOINWAZYJNE ZABIEGI LARYNGOLOGICZNE |
|||||
![]()
|
|||||
|